NOHNIK architecture and landscapes

  • nl
  • en

Curriculum vitae Wieteke Nijkrake – architect

Wieteke studeerde in 2006 af als architect aan de TU Delft. Sindsdien werkte ze ondermeer aan diverse onderwijs- en zorg- gebouwen. Voorbeelden van gerealiseerde projecten zijn de gewonnen architectenselecties voor CBS De Haven te Doetinchem, multifunctionele accommodatie PP4 te Zutphen en de upgrade van 112 appartementen in Doetinchem. Andere gerealiseerde ontwerpen zijn woonzorgcomplex Het Weggeler in Almelo en een appartementencomplex voor jongerenhuisvesting in Enschede (als architect in dienst van IAA Architecten).  Ook was ze onderdeel van het ontwerpteam voor de transformatie van de voormalige textielfabriek Tetem te Enschede. Maatschappelijke betrokkenheid en het samen met gebruikers en betrokkenen vormgeven van een plan vormen in haar werk een belangrijke drijfveer. Samen met Jorrit Noordhuizen heeft ze in 2014 de ideeënprijsvraag voor de herbestemming van het voormalige poppodium Tivoli in Utrecht gewonnen, werden zij runner-up bij de ontwerp- wedstrijd voor een bezoekerscentrum voor UNESCO werelderfgoed Kinderdijk en werd het plan voor HBS Kampen onderscheiden met een eervolle vermelding.

In 2015 richtte ze samen met Jorrit NOHNIK architecture and landscapes op. Sindsdien werken ze samen aan zeer diverse projecten waaronder een zorghotel met 60 kamers, 19 woningen in Meerstad, een expositiepaviljoen voor kunstenares Lotta Blokker, de gebiedsopgave Veluwe, landschapsvisie en signing UNESCO Katla Geopark en De Watermaker. Het project De Watermaker werd genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs. Ook maakten ze diverse haalbaarheidsstudies en zijn ze regelmatig op IJsland waar ze onderzoek doen en ontwerpen maken voor duurzame recreatielandschappen.

Wieteke is tevens gastdocent aan de Artez Academie van Bouwkunst in Arnhem, is betrokken bij de uitvoering van de summerschool van de Wageningen Universiteit en begeleidde studenten van Saxion Hogeschool Enschede tijdens het 3d-betonprint project.