NOHNIK architecture and landscapes

  • nl
  • en

CBS De Haven

ontwerp IAA Architecten, projectarchitect Wieteke Nijkrake

Basisschool en kinderopvang Doetinchem

Ontwerp IAA Architecten, projectarchitect Wieteke Nijkrake
Jaar: 2010
Type: architectuur, interieur, basisschool, kinderopvang
Opdrachtgever: Scholengroep Gelderveste Hengelo (Gld.)
Omvang: 1.500 m2 BVO
Status: gerealiseerd

CBS De Haven is een basisschool met kinderopvang en buitenschoolse opvang. De school wil haar leerlingen in het primair onderwijs een ‘krachtige leeromgeving’ bieden, met verschillende leerstijlen. In aansluiting op de missie van de opdrachtgever is gekozen voor een krachtig ontwerp met een voor een kind zeer belangrijke en herkenbare vorm: een huis met een hellend dak.

Het interieur is bewust rustig gehouden: functioneel, intiem, helder en licht, voorzien van warm materiaal- en kleurgebruik. Om de school opgeruimd te kunnen houden, is een dubbelzijdig te gebruiken kastenwand op maat ontworpen. Op de begane grond komt men binnen in de centrale hal, die dienst doet als ontmoetingsruimte, podium en etalageruimte. Deze ruimte is twee lagen hoog en vormt door de markante traptribune uitgevoerd in bamboe, het hart van de school. Door de kap hier van binnen zichtbaar te maken is een interessante ruimte ontstaan. Onder de laagste kap bevinden zich de buitenbergingen. Deze sluiten het terrein aan de achterzijde af, waardoor een vandalismegevoelige achterzijde wordt voorkomen. Hiertussen ontstaat een patio die als schooltuin is ingericht. Er is een kiss-and-ride zone aangelegd die buiten haal en- brengtijden functioneert als een schoolplein. Ook is er om het groenbewustzijn te vergoten een vlindertuin en boomgaard aangelegd. De school is in aanmerking gekomen voor een subsidie voor energiezuinige gebouwen. Door robuust en kindvriendelijk, onderhoudsarm materiaalgebruik en door zorgvuldig gekozen detaillering (zowel in- als extern), is een gebouw ontstaan met lage exploitatiekosten.

Werkzaamheden: ontwerpen en presenteren van selectieontwerp, projectarchitect van SO- tot en met uitvoeringsfase, overleg met gebruikers, instanties en adviseurs en esthetische begeleiding tijdens uitvoering (exterieur en interieur).

CBS De Haven