NOHNIK architecture and landscapes

  • nl
  • en

Fjaðrárgljúfur observatieplatform

Fjaðrárgljúfur observatieplatform

De Fjaðrárgljúfur kloof is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in zuid IJsland. De kloof ligt circa 5 kilometer ten westen van het dorp Kirkjubæjarklaustur en wordt aan de zuidzijde begrensd door het Skaftáreldahraun lava veld. De kloof is ongeveer 100 meter diep en twee kilometer lang en is ontstaan door eeuwenlange erosieprocessen. De kloof karakteriseert zich door steile rotswanden die als ‘coulissen’ het open ravijn aan weerszijden begrenzen.  De relatief goede bereikbaarheid van de kloof maakt het tot een populaire attractie voor steeds meer toeristen. Het aantal bezoekers groeide eveneens nadat de kloof het decor vormde voor een videoclip van zanger Justin Bieber.

Ondanks het feit dat er constant onderhoud wordt gepleegd aan bijvoorbeeld de wandelpaden en informatievoorzieningen bij de kloof, laat de plek ernstige sporen van slijtage en erosie zien. Dit wordt vooral veroorzaakt door de grote hoeveelheid bezoekers. Het centrale voetpad is veranderd in een modderweg en de gevoelige vegetatie bovenop de rotsformaties verdwijnt door overbelasting door betreding. De slechte staat waarin het gebied daardoor verkeert, en het feit dat de constante stroom aan mensen niet meer te beheersen is vraagt om adequaat ingrijpen en een nieuw ontwerp van de plek.

 

Het plan voor Fjaðrárgljúfur richt zich op zowel infrastructurele als architectonische ingrepen. Allereerst worden de bestaande parkeerplaats en het toiletgebouw verplaatst. Momenteel domineren deze elementen de entree van de kloof en blokkeren ze het zicht op het bijzondere landschap. Zowel de parkeerplaats als het toiletgebouw worden zo’n 800 meter naar het oosten verplaatst, richting de hoofdweg naar Laki (de hooglanden). Hierdoor domineren deze verstorende elementen niet langer de beleving van de entree van de kloof en kan verder het voorzieningenniveau langs de hoofdweg worden verbeterd. 

Vanaf deze nieuwe locatie wordt een pad aangelegd om de parkeerplaats te verbinden met de entree van de kloof. Langs deze route is er achtereenvolgens zicht op de bergen, het lava veld en tenslotte de kloof. Hiermee wordt de toegangsroute onderdeel van de gehele landschappelijke beleving. Bij de kloof zelf wordt het aantal paden drastisch verminderd om zo de ongebreidelde erosie door betreding te beperken. Het hoofdpad wordt vervolgens teruggelegd tot ongeveer halverwege de kloof. Nabij dit punt wordt een nieuw, bijzonder observatieplatform voorgesteld. In plaats van de gebruikelijke inpassing van een platform bovenop de rotsen, wordt het nieuwe platform tussen de ‘rots-coulissen’ in gehangen; hoog boven de beek onderin de kloof. Het platform is toegankelijk via een trappartij welke van bovenaf de kloof enkele meters naar beneden gaat. Vanaf het platform ontstaat een spectaculair zicht richting de waterval achterin de kloof en het lava veld aan de zuidzijde. De positie van het platform zorgt voor een uitdagende en bijzondere beleving van het landschap. De bezoeker krijgt het gevoel zich daadwerkelijk in de kloof te bevinden. Met dit ontwerp wordt de visuele impact van een nieuw observatieplatform op het landschap beperkt en ontstaat tegelijk een nieuwe, plek-specifieke beleving.

Jaar: 2016
Type: architectuur, landschap
Opdrachtgever: gemeente 
Skaftárhreppur
Status: schetsontwerp
Ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Fjaðrárgljúfur observatieplatform