NOHNIK architecture and landscapes

  • nl
  • en

Hólaskjól highland center

zelfvoorzienende cabins in de IJslandse hooglanden

Hólaskjól highland center

Hólaskjól highland center ligt aan de rand van de IJslandse hooglanden, zo’n 23 kilometer ten noord-westen van het dorp Kirkjubæjarklaustur en 37 kilometer zuid-oostelijk van het bij toeristen populaire Landmannalaugur.De plek is omgeven door meerdere bijzondere landschappen waaronder de met mos bedekte lava-velden, deEldgjá kloof, de Ófærufoss waterval en de hooglanden zelf. De oude berghut van Hólaskjól werd in de jaren ’70 door een aantal boeren gebouwd en is decennia lang gebruikt als overnachtingsplek en stal voor de schapen. Sinds een aantal jaar heeft het gebied de functie van een toeristische accommodatie met in totaal 71 overnachtingsplaatsen. Naast de oude berghut zijn er enkele standaard blokhutten aanwezig en een kampeerterrein. De oude berghut heeft nog steeds een originele uitstraling welke goed past in de landschappelijke omgeving. De nieuwere blokhutten passen minder goed bij de omgeving en zijn met weinig gevoel voor de lokale omstandigheden neergezet. Om de gehele accommodatie beter in het landschap in te passen en tegelijk zelfvoorzienender te maken, zijn nieuwe ‘cabins’ ontworpen.

 

Uitgangspunt voor het ontwerp is het reduceren van de massa van de ‘cabins’ om zo de visuele impact op het landschap te minimaliseren. De cabins voorzien alleen in de basisbehoefte als slaapplek, waarbij bezoekers voor de overige faciliteiten (bijvoorbeeld sanitair) gebruik maken van de oude berghut. De cabins hebben een gekantelde vorm met een groot venster, gericht op uitzichten over het bijzondere berglandschap. Op de daken zijn zonnepanelen ingepast, waarmee de cabins volledig zelfvoorzienend kunnen zijn in hun energiebehoefte. Hiermee kan worden voorkomen dat visueel storende elektriciteitsmasten moeten worden ingepast in het landschap. Optioneel kunnen de cabins worden uitgebreid met een sanitaire unit waarbij gebruik wordt gemaakt van water wat wordt opgevangen op het dak.

Naast het ontwerp van de cabins is aandacht besteed aan de ruimtelijke opzet van de totale accommodatie. De oude berghut, het parkeerterrein en het kampeerterrein blijven gehandhaafd. Door het weghalen van de bestaande blokhutten ontstaat ruimte voor het inpassen van zeven nieuwe cabins. Deze zijn in een coherente, informele opstelling neergezet. In het hoogseizoen vormt het geheel, mede door de grote vensters, een uitnodigende verblijfsplek in combinatie met de oude berghut. Wanneer de accommodatie in de winter gesloten is, gaan de cabins als anonieme ‘artificiële rotsen’ op in de omgeving. Door een bewuste keuze voor het materiaal van de cabins gaan de objecten een vanzelfsprekende relatie met het landschap.

Jaar: 2016
Type: architectuur
Opdrachtgever: gemeente 
Skaftárhreppur
Status: schetsontwerp
Ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Hólaskjól highland center