NOHNIK architecture and landscapes

  • nl
  • en

Bezoekerscentrum Kinderdijk

denkend aan Holland - water, land, lucht

Een nieuw entreegebied en bezoekerscentrum voor dit UNESCO Werelderfgoed

Werelderfgoed Kinderdijk is wereldberoemd om het unieke ensemble van de 19 historische molens in een typisch Hollands landschap. Momenteel is er geen bezoekerscentrum aanwezig en ontbreekt het aan goede voorzieningen voor de vele honderdduizenden bezoekers die jaarlijks langskomen. Het integrale prijsvraagontwerp van NOHNIK voor het entreegebied en bezoekerscentrum is gebaseerd op drie oer-Hollandse elementen: water, land en lucht. Water symboliseert het leven met water en de noodzaak om te pompen voor droge voeten. Land staat voor het leven beneden zeeniveau – kwetsbaar en heroïsch tegelijk. Lucht verbeeldt de typische grijze Hollandse luchten, de wijdsheid van de horizon en de oerkracht van wind. Deze drie elementen komen terug als hoogteverschillen in het nieuwe bezoekerscentrum, verbonden door een belevingsroute met zicht op de kades, molens en gemalen. Bovenop het gebouw is een spectaculair uitzicht op het landschap. Hiermee vertelt het nieuwe gebouw als vanzelf het verhaal van Kinderdijk.
De herinrichting van het entreegebied zorgt voor een opgeruimd geheel, met duidelijke en toegankelijke routes van voldoende capaciteit. Het gebouw is duurzaam, cradle-to-cradle en royaal van opzet met degelijke voorzieningen. Uit het gebouw spreekt nuchterheid maar ook toont het een allure die past bij deze bijzondere plek. Herkenbaar als een object uit de huidige tijd, maar met respect voor de historie van het werelderfgoed.

Jaar: 2014
Type: werelderfgoed, architectuur, landschap, interieur, buitenruimte, museaal concept
Opdrachtgever: Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, Architectuur Lokaal
Omvang: 1.200 m2 BVO
Status: runner-up uit 132 inzendingen, besloten competitie
Partners: DGMR Ingenieurs, Haasnoot Bruggen, Opera Amsterdam

Bezoekerscentrum Kinderdijk

Naar boven