NOHNIK architecture and landscapes

  • nl

MFA pp4 Zutphen

ontwerp IAA Architecten, projectarchitect Wieteke Nijkrake

Multifunctionele accomodatie PP4

Ontwerp IAA Architecten, projectarchitect Wieteke Nijkrake
Jaar: 2010
Type: architectuur, interieur, multifunctionele accomodatie
Opdrachtgever: Gemeente Zutphen
Omvang: 3.050 m2 BVO
Status: gerealiseerd

Het onderwijs is in beweging en budgetten staan onder druk. De individuele behoefte van de leerling staat voorop en er komt steeds meer interactie en diversiteit in werkvormen. PP4 is een multifunctionele accommodatie, gebouwd naast de Christelijke basisschool ‘De Wegwijzer’. Door alle ruimte te benutten en in te richten als verschillende speel-/werkplekken is er binnen een minimaal budget een optimaal resultaat bereikt. In het gebouw bevindt zich de uitbreiding van bestaande basisschool ‘De Wegwijzer, de hoofdlocatie van de openbare Montessorischool, een peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en het wijksteunpunt. De twee basisscholen hebben weliswaar verschillende onderwijsvisies, maar hebben door hun samenwerking de leerlingen juist meer te bieden.

De inrichting van de school en het terrein zijn met zorg vormgegeven, met als doel een prettige en veilige omgeving te creëren voor de kinderen, ouders, medewerkers en buurtbewoners. Het gebouw is voor de bestaande gymzaal geplaatst, waardoor deze aan het zicht onttrokken wordt. Het L-vormige gebouw heeft twee vleugels: één voor de Montessorischool en één voor ‘De Wegwijzer’. Uitgangspunt was om zoveel mogelijk ruimten multifunctioneel te gebruiken en tegelijkertijd de verschillende identiteiten van de beide scholen te behouden. Toch is het gebouw zo vormgegeven als één gebouw, dat het optimale samenwerking uitstraalt. De kunstwerken (de poort en de muurprint) beelden deze samenwerking uit. Op één van de wanden langs de vide is een vrolijke muurprint ontworpen die de fantasie van de kinderen prikkelt en die een blijvende herinnering aan de school zal worden voor de kinderen.

Werkzaamheden: ontwerpen en presenteren van selectieontwerp, projectarchitect van SO- tot en met uitvoeringsfase, overleg met gebruikers, instanties en adviseurs en esthetische begeleiding tijdens uitvoering (exterieur en interieur).

 

MFA Zutphen