NOHNIK architecture and landscapes

  • nl

Ontvangstpaviljoen Staatsbosbeheer

Matroesjka

Matroesjka is een innovatief, flexibel en duurzaam ontvangstgebouw met een continu veranderde vorm als reactie op de dynamiek van het natuurlijke landschap. Een interessant object met een uitnodigende uitstraling, aanpasbaar aan elke locatie en gelegenheid.
De meestal seizoensgebonden activiteiten van Staatsbosbeheer vragen om een tijdelijk, makkelijk op te bouwen en verplaatsbaar ontvangstgebouw. In het ontwerp wordt elke functie in een kokervormig volume geplaatst. Deze volumes hebben een oplopende diameter van 1,5 tot 2,5 meter en kunnen in elkaar geschoven worden volgens het principe van Matroesjka-poppen. Hierdoor heeft het volledige ontvangstgebouw na demontage slechts een ruimtebeslag van 2,5 x 5 x 2,5 meter en is het eenvoudig te vervoeren en op te slaan.

De opstelling van de volumes wordt bepaald door het landschap. Zo worden de volumes bij Bunkercomplex Rijksdorp tussen de bomen geplaatst en worden de volumes nabij de Vleermuisbunker op verschillende hoogtes in de duinen geplaatst. Een flexibel scherm van houten latten verbindt de losse volumes tot één ontvangstgebied. Dit scherm accentueert de entree, begeleidt de gewenste route, scheidt personeels- en openbare functies en biedt ruimte voor informatievoorzieningen.

Het ontvangstgebouw is daarnaast duurzaam en off-grid. Het toilet wordt doorgespoeld met lokaal opgevangen regenwater en het dak is voorzien van een zonnezeil, waarmee Matroesjka zelfvoorzienend is.

Jaar: 2017
Type: architectuur
Opdrachtgever: Staatsbosbeheer
Status: prijsvraag Jonge Architecten Prijs 2017, negende plaats

Ontvangstpaviljoen Staatsbosbeheer