NOHNIK architecture and landscapes

  • nl
  • en

Pape Bird observatorium

Letland

Een ‘landscraper’ voor lake Pape (Letland)

Het landschap van de duinlagune van het Pape natuurgebied in Letland is zeer dynamisch. Beïnvloed door getijden, wind en seizoenen verandert het landschap constant. De dynamiek van het Pape natuurgebied kan het best worden ervaren door de gradiënt van land naar water te doorsnijden. Beginnend bij de wilgen en elzen bomen op de hogere delen, door de rietlanden en eindigend op het water kun je veel verschillende ecologische habitats vinden met unieke vogelsoorten. Een normale, verticale uitzichttoren zou het vlakke landschap enorm verstoren en geeft niet de mogelijkheid om de bijzondere landschappelijke gradiënt te ervaren. Als reactie hierop, ontstond de ‘landscraper’ (een horizontale uitkijktoren) die meebeweegt met de dynamiek van het meer en haar bezoekers camoufleert. Tegelijk wordt gezorgd voor een bijzonder en constant veranderend uitzicht op de natuur van het Pape meer.

Om de dynamiek van het landschap niet alleen te zien, maar ook te voelen, heeft de landscraper geen permanente vorm. De sculptuur is opgebouwd uit 6 segmenten die zijn verbonden met scharnieren. In het rietland is de landscraper verankerd, maar wanneer hij het Pape meer bereikt drijft hij op het water. Georkestreerd door de altijd veranderende dynamiek van water en wind verandert de landscraper constant maar geleidelijk van vorm. Hierdoor wordt elke dag een nieuw perspectief op het landschap geboden. Behalve op de twee uitzichtplatforms biedt de sculptuur ook uitzicht in de scharnierpunten tussen de verschillende segmenten. De breedte van de doorkijk kan per dag verschillen, in een hoek van 0˚ to 45˚ graden.

Het ontwerp is simpel, sensitief en effectief. De landscraper wordt gebouwd met lokaal geproduceerd en gerecylced materiaal. Het frame van de sculptuur wordt gemaakt van tweedehands zeecontainers in drie verschillende standaard maten. Van deze containers worden de muren en deuren verwijderd, alleen de vloeren en hoofdconstructie blijven behouden. De lichte structuur die zo ontstaat wordt vervolgens bekleed met lokaal geproduceerd riet. De bekleding van riet heeft verschillende dichtheden waardoor de sculptuur afwisselend open en gesloten geveldelen kent. De robuustheid van de gerecyclede zeecontainers, gecombineerd met de verfijnde gevelbekleding van riet maakt de landscraper tot een stoere maar plek-specifieke sculptuur in het landschap. De Landscaper biedt niet alleen een bijzondere ervaring van de lokale flora en fauna, maar communiceert ook de genius loci van het unieke natuurgebied naar zijn bezoekers.

Jaar: 2017
Type: architectuur, landschap, leisure
Opdrachtgever: WWF Letland / Beebreeders
Omvang: 50m sculptuur
Status: prijsvraag inzending

Pape Bird observatorium