NOHNIK architecture and landscapes

  • nl

Herbestemming Tivoli

van poppodium naar badhuis

Van poppodium naar badhuis

Begin 2014 opende in Utrecht het nieuwe muziekpaleis aan het Vredenburg. Sindsdien heeft het roemruchte poppodium Tivoli Oude Gracht haar functie verloren. Vereniging Oud-Utrecht schreef een ideeënprijsvraag uit om te komen tot goede ideeën voor een herbestemming van het complex. NOHNIK won met het plan ‘Ons Tivoli’ de eerste prijs. In het plan worden rond het thema Lifestyle diverse functies ingepast, passend bij de diverse karakteristieke monumentale ruimtes in het complex. De voormalige concertzaal wordt getransformeerd tot hedendaags badhuis als referentie naar de vele badhuizen die Utrecht gekend heeft. Deze badhuizen namen een centrale rol in de samenleving in als ontmoetingsplek. Rond het badhuis worden op de begane grond complementaire functies als een koffiebranderij, foodlab en vintage-winkel ingepast. Deze mix van openbaar toegankelijke functies trekt een divers publiek aan waardoor Tivoli een plek van en voor iedere Utrechter wordt. Op de bovenverdiepingen worden woningen gerealiseerd voor constante levendigheid die tevens de businesscase sluitend maken. Bij het plan hebben zich tevens enkele ondernemers aangesloten.

Jaar: 2014
Type: herbestemming, transformatie, architectuur, interieur, conceptontwikkeling
Opdrachtgever: Vereniging Oud-Utrecht
Omvang: 5.461 m2 BVO
Status: winnaar uit 47 inzendingen, open competitie
Partners: Stadkwadraat, DGMR Ingenieurs

Herbestemming Tivoli

Naar boven