NOHNIK architecture and landscapes

  • nl

Winnaar prijsvraag herbestemming Tivoli

NOHNIK is winnaar van de ideeënprijsvraag voor de herbestemming van poppodium Tivoli Oude Gracht in Utrecht. Op 13 september kreeg NOHNIK de eerste prijs overhandigd, gekozen uit 47 inzendingen. 

In het plan ‘Ons Tivoli’ worden diverse functies rond het thema lifestyle voorgesteld, aansluitend op trends en ontwikkelingen in de maatschappij. Centraal daarin staat een badhuis met een welnessfunctie, als moderne vertaling van de vroegere Utrechtse badhuizen welke een belangrijke functie als ontmoetingsplek in de stad vervulden. Daarnaast zijn onder andere een koffiebranderij, foodlab, vintage shop en enkele woningen ingepast. Het geheel staat voor een uniek cluster van functies op de schaal van de Utrechtse binnenstad met voor ieder wat wils. Tivoli blijft zo van en voor de Utrechter. De voorgestelde functies op de begane grond maken dat het complex openbaar toegankelijk blijft. Het wordt een uitnodigende plek voor de Utrechters. Op de bovenverdiepingen komen woningen, waardoor er gedurende de hele dag een aangename levendigheid is in en rondom het complex.

Het plan onderscheidt zich nadrukkelijk door de manier van herbestemmen. De bottom-up strategie maakt de haalbaarheid van het plan zeer reëel. Dit wordt ook ondersteund door de uitgebreide  financiële onderbouwing. Er is in het proces contact gelegd met verschillende partijen voor de uitwerking van het idee. Zo zijn er voor diverse functies concrete gegadigden als ondernemer, wat volgens de jury overtuigender is dan menig marktonderzoek.

“De jury heeft veel lof voor deze inzending, met name door de gekozen functies, de flexibiliteit in functies en gefaseerde ontwikkeling en door het zoeken naar draagvlak bij andere partijen. De jury zou de gemeente in overweging willen geven de inzender in contact te brengen met de huidige gebruikers en te zien of een begin met de voorgestelde benadering kan worden gemaakt.”